top of page

Projekt,mis kunagi ei unune. Loe lastetubade kujunemislugu!

Olen kujundanud ca 18 aasta jooksul palju erinevaid interjööre. Armastan oma tööd ja kõiki kliente väga ja alati naudin protsessi, aga mõni klient/objekt jääb eriliselt meelde...😊


Jagan teiega oma lugu ühest põnevast ja ägedast projektist. 


Juba algusest peale olid kõik tingimused suurepäraseks töönaudinguks olemas: ülimeeldiv klient, korralik eelarve, piisav ajavaru, inspireeriva arhitektuuriga eramu. Kuna mind usaldati ja anti suhteliselt vabad käed, sain ideedega lennata, kujundada kõik, alates värvilahendustest, tapeetidest, mööblist kuni patjade ja päevatekkideni välja.

Ainuke tingimus oli, et töö etteantud tähtajaks valmis saaks (sellest loo lõpus täpsemalt). Kuna tegin ise ka projektijuhtimist ja vastutasin kõige eest, siis tähtaja lähenedes oli olukord pingeline.


Lähteülesandeks oli kujundada toad 3-le lapsele: mängutuba, magamistuba ja õppimise ruum. Selle asemel, et teha igale lapsele (tavapäraselt) oma tuba, oli pereema sooviks lasta kujundada 3 ruumi, kus tema lapsed teeksid kõike üheskoos -  mängivad, õpivad ja puhkavad koos. See on minumeelest hästi armas lähenemine.


Veidi keeruliseks tegi olukorra see, et palju asjad (näiteks koloriit ja mängude iseloomust tulenev atribuutika) tuli nö. ette ennustada, sest tol hetkel oli peres ainult 1 väike laps - imetore väike poiss. Mulle avaldas väga muljet noore naise kindel teadmine, et ta soovib kolme last ning tema julgus nendele lastele ka ruumid juba ette valmis lasta ehitada. 

Töö kulgedes jagati mingil hetkel minuga rõõmusõnumit, et peatselt on perre lisandumas teinegi laps - tüdrukutirts. Sain ülesande kergemaks ehk rohkem infot, et arvestada ruumikujunduses nii poisi kui ka tüdrukule sobiva visuaaliga. Valisin beeži neutraalse värvigamma, mis on ajatu ning rahulik. Stilistiliselt järgisin villa arhitektuuri klassikalist elegantsi ka laste tubade kujundamisel.


Mõtlesin kaua, mis oleks ühine “mängumaa” nii poisile kui tüdrukule ning disainisin väikese maja, baldahiini, laste joonistamise laua koos minitugitoolidega ning suure tarviliku kummuti, kus kõik mänguasjad saab ära paigutada. Ühele seinapinnale tapeediala sisse kavandasin suure raamitud tahvli, millele saab kriitidega joonistada või kooli mängida. Jäi ka põrandapinda jooksmiseks ja niisama autode või nukkudega mängimiseks. Tänu suurtele üliphmetele ümmargustele vaipadele saab seda kõike teha mõnusalt pehmel pinnal. Eritellimusel tillukese laua taga (millesse on süvistatud ka kristallvaasike pliiatsite jaoks) on minitugitoolides istudes tore koos õe-vennaga joonistada või meisterdada.



Baldahiini mõte hakkas idanema sellest, et mõtisklesin teemal, mida väike laps meelsasti teeks. Tean, et neile meeldib joosta, ronida ning vahel peitu pugeda. 

Ka minu tütar eelistas tihti voodi asemel pikutada/puhata  õmblusmasina kastis või riidekapis pesuriiulite vahel ning pojale meeldis ronida mööda sektsioonkapi riiuleid.

Joonestasin seda ikka päris mitu korda läbi, et kõik kõrgused ja laiused ilusti toimiksid. Ei olnud ma ju eelnevalt kunagi midagi sellist teinud. Kangamassiivid olid aga lõpuks nii rasked, et tuli ehitada tugevdus lakke, et oleks võimalik baldahiin üles turvaliselt riputada.

Baldahiini materjaliks sai valitud sisepinnale Morrise Pure Ceiling Embroidery 236068, mis on tikitud läbipaistva organza peale.

Pealiskangas Dekoma samet Spring Pebble. Pehmed pallikesed kanga äärtes vormistavad koosluse visuaalseks tervikuks. Sama teema kordub ka lastetoa sametkangast kardinate kujunduses. Kangad valisin Mustri sisustussalongist ning nende poolt ka kvaliteetne õmblusteenus vastavalt minu joonistele ja materjalivalikutele.




Baldahiini sees saab pikutada eritellimusel ümmargusel sinakasrohelisel madratsil.

Selle sisse ülaosasse on kinnitatud meeleolukas valgustus.


Mänugumaja idee tekkis minu enda lapsepõlvest, kus vanaema ise ehitas meile, oma lastelastele, kes me suviti seal puhkasime, päris mängumaja - koos pitskardinate ja mööbliga seal sees. Aahh! 😍


Asusin rõõmuga kavandama ka neile pisikestele mudilastele seda nende oma Unistuste Maja! Minihoone on valmistatud tugevast vineerist ning selle fassaad kaeti naturaalsest tammespoonist parketiga. Kahe korrusega mängumaja, mille I korrusel on peidus pehme vaibaga salapaik, kus lugeda ja niisama pikutada.


NB! Pikutades maja sees I korrusel pehmel vaipkattel ,saab vaadelda majakese lakke kleebitud spetsiaalset tapeeti, millel helendavad taevatähed! Seintele valisin armsa lastetapeedi, millel graafilised Bamby kitsekese näokordused. See tapeet oli eriti tore veel seetõttu, et soovi korral sai kitsekese näod ise seest ära värvida . Niipalju siis sellest,et tapeedile ei joonistata! Siin ema lubab.


Vahelduseks saab ronida ka majakese  II korrusele toimetama ja aknast välja piiluda või kellakägu mängida. Majakese II korruse põrandaala on samuti kaetud pehme vaipkattega ning kujundasin sinna ka suured meeleolukad padjad,mille otsas saab mõnuga mürada.



Kui mängud mängitud, on aeg suunduda magamistuppa,kuhu disainisin 3 lapse jaoks narivoodid. Voodid said eritellimusel madratsid kuna kliendi soov oli standardist laiemale lapsevoodile. See selleks ,et põngerja kõrvale ka ise mahuks vajadusel pikutama ja unejuttu lugema. Ühe voodi all on kardinatega ääristatud "nokitsemisala" - Noh, kui ikka uni ei tule, saab seal hobusekujulises kott-toolis (jälle eridisain ja eritellimus) pildiraamatut uudistada. Hobuse-temaatika kordub žabloonvärvimise tehnikas (ise värvisin mõnuga seinale, keeleots suust väljas) tillukeses kiikhobuse motiivis ning samuti ka lastetoa tapeedimustris, millel on aimatav pärlmuttervalge hobuse kujutise muster. Kardinate kangad on luksuslikud oma läigete, tekstuuride  ja detailide külluses.



Kahe voodi vahele tekitasin tumma pinna asemele sellise ažuurse võrestiku. Ehk siis läbi selle saavad õde ja vend üksteisele vajadusel saladusi rääkida, unelaulu laulda või lihtsalt piiluda ja vaadata kas teisel pool juba magatakse.



Selle eritellimisel narivoodiga sain ka korraliku šoki osaliseks. Objekti valmimistähtaeg surus peale ning kui lõpuks pärast mitmeid kordi tarneaja ületamist tuldi voodit paigaldama, siis selgus, et üks nari pool oli valmistatud peegelpildis ehk redel oli valel pool. Uhh! Õnneks jõuti ringi teha. Ma ei ole mitte kunagi saanud nii punktipealt objekti valmis nagu seekord.


Mäletan,et objekti üleandmise pidi olema kell 15 päeval. Kell 11 hommikul sinna helistades selgus, et peamine tubli ehitaja-koordinaator on objektil 39 kraadise palavikuga ja suhteliselt teovõimetu, purunenud saeketta vahetuse tõttu lõikavad ehitajad viimaseid sokliliiste, mängutoa maja räästaalune ledvalgusriba on kadunud ning ei saa paigaldada, väike laud oli transpordiga viga saanud ning tehakse kohapeal värviparandusi. Ehitajad laiutasid käsi, et ei jõua valmis ja kõik. Olin 20 km eemal, jätsin oma tööd toimetused, kihutasin objektile. Kohapeal valitses täielik kaos! - sokliliistude tükid ja tööriistad kõikjal, laud oli küll üle värvitud, kuid ruum lõhnas tugevasti värvi järgi ja kell oli 12.30!


Avasin tuulutamiseks talvepakasest hoolimata aknad, kutsusin juba loobunud töömehed õuest tuppa prahti ja tööriistu kokku korjama. Ise jooksin käte värisedes tolmuimejaga kõik pinnad üle, palavikus kuldaväärt töödejuht võttis viimased jõuvarud kokku ja aitas prügikotid välja tassida. Olin lõpetanud just fuajee põranda pesu kui kuulsin kliendi autot maja taha sõitvat. Kell oli 14.59. Täpselt lubatud kuupäeval kell 15.00 oli 4 kuud kestnud projekt lõpetatud. See on uskumatu siiani, aga ära tegime 💪 ning kliendile antud tähtaeg sai täidetud.


Klient saatis hiljem mulle video pisipoja esmasest reaktsioonist kui ta oma mängu- ja magamistuba nägi. See vaimustus lapse silmades oli väga-väga liigutav ning tõdesin taaskord, et teen õiget asja.  


Lisan lõpetuseks  veel samasse villasse disainitud toodete imelistest tekstiilidest mõned pildid.


Külalistetoa padjakangaste siidine läige sai täienduse sobivate ehispaeltega. Ka päevatekk on Mustrist valitud kangast õmmeldud.



Enne sünge ja tumedates toonides master bedroomi interjöör sai helevalge šiki uuenduse:

Valge pehme vaip on tellitud Linconast, sameti/siidiga tapeet ja kangad, padjad ja päevatekk on salongist Muster tellitud kangastest õmmeldud.



Julgustan inimesi rohkem oma elu-või tööruume muutma, sest keskkond, milles elame või töötame mõjutab meid rohkem kui arvata oskame.


50 views

Related Posts

See All
bottom of page